Nexamp גייסה 440 מיליון דולר להרחבת מודל האנרגיה המתחדשת הקהילתית

נקסאמפ פיתחה מודל כלכלי לקידום שימוש באנרגיה מתחדשת באמצעות דמי מנוי חודשיים שמבטיחים חשמל מוזל
AUDI Q4 SB E-TRON

 

תעשיית האנרגיה העולמית עוברת בימים אלה מהפך היסטורי שנובע בחלקו מן הצורך הדחוף לאפס את פליטות הפחמן לאטמוספירה ובחלקו מן האפשרויות הטכנולוגיות החדשות שמאפשרות לבזר את רשת החשמל. בתוך כדי כך צונחים המחירים של פאנלים סולריים, ומשקי בית רבים מעוניינים להשתמש באנרגיה מתחדשת.

 

 

שני מחסומים משמעותיים שניצבים בפני משתמש הקצה הם ראשית לכל עלויות המימון – התקנת מערכת סולארית אמנם חוסכת הרבה כסף בטווח הבינוני והארוך אבל עולה הון רב בטווח הקצר. מחסום שני הוא ההיתכנות הפיזית – לא בכל בית אפשר להתקין מערכת סולארית בהיקף שמספק את תצרוכת האנרגיה הנחוצה.

חברת האנרגיה והתשתיות הסולארית Nexamp מבוסטון ארה"ב פיתחה פתרון שיתופי מעניין לשני החסמים, באמצעות מה שאפשר להגדיר כשילוב בין גיוס המונים לבין כלכלה שיתופית. החברה בונה בעצמה "חוות" גדולות של פאנלים סולריים על שטחים פתוחים בפרברי הערים, ומספקת חשמל "ירוק" למשתמשי הקצה בתעריף נמוך בכ-10% מן התעריפים של חברות התשתיות – ספקיות החשמל המסורתיות. פתרון כזה מתאים בעיקר למי שאין להם אפשרות פיזית להתקין מערכת סולארית בנכס שלהם, עבור שוכרים שלא מעוניינים להשקיע בנכס שאינו שלהם, ועבור מי שלא מעוניינים לממן הקמה של מערכת יקרה אבל כן רוצים לתרום להצלת הסביבה.

לאחרונה גייסה נקסאמפ 440 מיליון דולר לצורך הקמת מערכות להפקה ואחסון של חשמל מאנרגיה מתחדשת בהיקף עצום של 380 מגה-וואט, ונכון להיום מדובר באחד מגיוסי ההון הגדולים ביותר בתחום האנרגיה המתחדשת בעולם. נקסאמפ הוקמה בשנת 2007 ועד כה הקימה וניהלה מספר "חוות סולאריות קהילתיות" שכוללות מתקני אחסון חשמל. חלק נכבד מן המימון של הפרויקטים עד כה הגיע מבנקים וקרנות עם אג'נדה סביבתית, וכן מסובסידיות של מדינות שהגדירו לעצמן יעדים ברורים לקידום שימוש באנרגיה מתחדשת.

 

 

"חוות סולאריות קהילתיות" הן מתקנים בקנה מידה גדול שמוקמים על קרקע שהמדינה מקצה לצורך זה, והמפתחים לוקחים על עצמם את כל האחריות לבנייה, לתחזוקה ולתפעול שלהם, כולל גם הפצת ומכירת החשמל למנויים. בפועל, חברות כאלה לא יכולות להגיע פיזית לכל מנוי ואי אפשר להבחין בין החשמל שהן מייצרות לחשמל אחר, ולכן מתקיימת, בפועל, התחשבנות בינם לבין ספקי אנרגיה מסורתיים. מפעילי החוות מזרימים כמות חשמל מסויימת לגריד הארצי, ומתחשבנים עם הספק שסיפק בפועל חשמל ללקוחות שלהם. עם זאת, בחלק מן המקומות – בעיקר בישובים מבודדים, אפשר לייחד אספקת חשמל מקומי לחווה ספציפית תוך גיבוי של הגריד הארצי.
המודל של "חשמל סולארי קהילתי" צומח בשנים האחרונות בקצב מהיר ובסיכום שנת 2020 הוא הופעל ב-19 מדינות שונות ברחבי ארצות הברית. בסך הכל הופקו כך 2579 מגה וואט של חשמל נקי, כאשר המתחרות הגדולות של נקסאמפ בארה"ב הן BlueWave Solar, Enviromena Power Systems ו- Enfinity Corporation.

נכון להיום יש לנקסאמפ כ-25,000 מנויים, רובם בארה"ב, והמודל שלהם קוסם במיוחד מכיוון שהוא לא מחייב: לקוחות לא מחויבים להתקשר עם החברה למשך תקופת התקשרות מינימלית אלא יכולים לעבור לכל ספק אחר בכל עת, הם נהנים מתעריף מוזל – גם בזכות סובסידיות של המגינות השונות – וחשוב מכל: הם תורמים לעתיד כדור הארץ. גיוס ההון החדש יאפשר לנקסאמפ להקים יותר מ-300 פרויקטים קהילתיים חדשים בפרישה עולמית, אם כי רובם יבנו בארה"ב.

כמובן שהמודל של נקסאמפ ישים גם במדינת ישראל, בהינתן פעולה ממשלתית תומכת ועבודת תכנון יעילה של משרד הפנים, וזה יאפשר למשרד האנרגיה להתקרב להכרזות אודות שאיפה להעלות את היקף ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת בישראל מכ-10% כיום עד ל-30% אחוז בשנת 2030.